Lépésről lépésre a mosolyotokért

2014 elején   Dr. Magyar Ágnes, gyermeksebész szakorvos vezetésével megalapítottuk Debrecenben az ajak,- és szájpadhasadékos gyermekek családjait összefogó baráti kört.

A debreceni Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti osztályán az elmúlt 10 év alatt több mint 200 gyermeket kezeltünk, és most is gondozunk az ajak- és/ vagy szájpadhasadék valamely formája miatt. A hasadékos gyermekek kezelése igen komplex, kezdve a speciális neonatológiai ellátástól, a rekonstrukciós műtétek megtervezésén, kivitelezésén keresztül a fogszabályozásig és a beszédfejlesztő logopédiáig. A komplex kezelésnek természeten nem csak az arc rekonstrukciója, hanem a lélek regenerálása is célja kell, hogy legyen.

Fontosnak tartjuk, hogy az érintett családok meg tudják osztani egymással tapasztalataikat, élményeiket, gondjaikat, örömeiket. Egymás tapasztalataival, élményeivel gazdagodva a hasadékos kisbabát váró, és a még kezelés előtt álló hasadékos kisbabák szülei bátorságot és erőt gyűjthetnek a betegség elfogadásához, a komplex kezelés legoptimálisabb formájának megtalálásához, megtervezéséhez.

Szeretnénk legalább negyedévenként egy találkozót szervezni, ahol a családok találkozhatnak, tapasztalatot cserélhetnek és emellett egyéni szakmai konzultációban is részt vehetnek. A találkozók alkalmával nem csak a szülők igényeinek szeretnénk megfelelni, hanem a gyerekek kedvében is járni. Az összejövetelek alkalmával színes gyermekprogramokkal várjuk a gyerekeket, tervezünk arc festést, tombolahúzást, játszóházat lufibohóccal, ügyességi játékokat, sok mókát,  zenét.

Terveink között van a hasadékos gyermeket nevelő családok tárgyi adományokkal történő támogatása, az érintett gyermekek részére nevelő, közös programok, táborok szervezése.

Egyesületünk tagja Pattantyús Márton jóvoltából büszkén adtuk át a Lépésről lépésre a mosolyotokért baráti kör logóját.